bartaagnes@yahoo.com   +36205936398
bARTa Creative Studio
Ha igényed van a művészetre!

Animáció

Animációs filmre van szükséged, amiben például megmagyarázom a termék használatát, bemutatom készítését, mozgó ábrákkal illusztrálva?

 

Kérj ajánlatot a bartaagnes@yahoo.com-on keresztül!

Referenciáimból inspirálódhatsz!

 

rajz animáció, komputer animáció, tárgy animáció, homok animáció, pixiláció

 

Egy kis animáció történelem

Stuart Blackton egy New York-i grafikus volt, ő készítette el az első rajzfilmet, több mint száz évvel ezelőtt. Azóta rengeteg rajzfilmet készítettek a világon és azóta már számos újfajta technika jött be a klasszikus rajzfilm mellé, amelyek tovább színesítik a palettát. Walt Disney volt minden idők leghíresebb rajzfilmese. 60-nál is több Oscar-díjat kapott a mai napig a filmjeiért. Egyik legismertebb figurája Miki egér. Amerikai rajzfilmstúdiókban készültek el a Rózsaszín Párducról és a Popeye-ről szóló történetek mozgóképei. 110 éve készült Magyarországon az első rajzfilm. A Pannónia Filmvállalatnál rajzolták hazai rajzfilmjeink nagyrészét. Ilyenek például a Doktor Bubó és a Pom Pom. A légy című rövidfilm Oscar-díjat is kapott.

 

Érdekességek

A missxy.blog.hu-n "Képeim története dióhéjban" címmel már több, mint 200 db cikkem jelent meg. A bejegyzéseimben alkotós tanácsokat kaphat az olvasó, képet kap munkámról, szakmai segítséget és érdekességeket művészeti témákban. Alább néhány idevágó szakmai segítség nagyvonalaknan. A teljes cikket a missxy.blog.hu-n olvashatjátok el.

Animatik

Az animatik a filmgyártásban használt kifejezés (angolul animatics). A pre-produkció során a képes-forgatókönyv (angolul storyboard) szerepe, hogy képileg megjelenítse a forgatókönyvben leírt történetet. Ezt követő fázis az animatik, amely a képes-forgatókönyv képkockáiból összevágott mozgókép. Mivel az a folyamat nagyrészt a vágás munkafolyamatból áll általában az animatik már hangot is, adott esetben a dialógust és kiegészítő hangokat, zörejeket is tartalmazhat. Az animatik tulajdonképpen az elkészülő filmnek egy nagyon korai változata, amelyet megtekintve a szakmabeliek kreatív döntéseket tudnak hozni. A 3D animáció készítésénél általában az animatik készítését követi illetve kiváltja a 3D animatik. Ez a folyamat a 3D technikák -3D szoftverek- nyújtotta lehetőségeket kihasználva olyan mozgókép készítését jelenti, amely a végső filmtől tulajdonképpen csak minőségben tér el, mivel a végső film is 3D technikával készül. Ugyanakkor a filmgyártásban is egyre gyakrabban készül 3D animatik, még a forgatás előtt, mely a rendező és a producer(ek) számára is segítség felmerülő kreatív, technikai és költségvetési kérdések megválaszolásához. A fenti sorokat a Wikipédiából idéztem.

 

Animatikjaimhoz egy Storyboard sablon lapot használtam. Ennek az A4-es lapnak a bal oldalán kis téglalapok vannak, mellette van kihagyva hely rövid szövegnek. A téglalapokba egy jellemző képet rajzolunk a történetet elmesélve időrendi sorrendben és mellé rövid szöveget írunk. A Storyboardunk megmutatja a főbb történéseket, plánokat a készülő filmünkben. A storyboard-om képjeit beszkennelve készült az animatikom, ahol a storyboardom képei a rajta bemutatott történés ideig vannak kitartva. Az animatik már egy kis film, hangokkal, zörejekkel, képekkel. Elengedhetetlen egy film elkészítéséhet, hogy a történések időbeli arányait be lehessen állítani. Különösen fontos animációs filmnél, mert így csak annyi mozgást kell megrajzolni, amennyi feltétlenül szükséges.

 

Blogbejegyzésemben láthatsz is saját példát erre. A "Felvétel" című filmem animatikjában.

 

Figuraterv

A filmek megtervezéséhez hozzá tartozik, hogy megalkossuk a figuraterveket is, a film szereplőiről. A karaktereknek kifejezőknek kell lenniük, különlegeseknek, szerethetőknek, vagy éppen félelmeteseknek attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni velük. Fontos, hogy a néző azonosulni tudjon a főszereplővel, hogy a film végéig szurkoljon neki a feladatai megoldása során. Illenie kell a szereplőnek az adott szerephez. Például egy törpe kicsi legyen, egy királylány általában szép stb. Figyelni kell arra is, hogy milyen lesz a film színvilága. Egy fekete-fehér filmhez például nem illeszkedik egy pillangó, egy színes virág, vagy egy katicabogár, jobb választás egy bárány, vagy egy medve. A szereplők egy filmen belül markánsan térjenek el egymástól, hogy könnyen tudja azonosítani őket a néző.

 

Különböző technikájú filmek vannak a rajzfilmtől kezdve a papírkivágóson át a számítógépes animációig. Célszerű a technikához igazítani a figuránkat.

Bővebben itt olvashatsz erről